Vända bilstol innan 4-års ålder.

Vi kommer helt klart att låta Alvin sitta bakåtvänt i bilen tills han är 4 år, sålänge han inte vägder över 25 kg (eftersom de bakåtvända stolarna bara går till 25 kg). Rekomendationerna säger ju att barn ska åka bakåt till minst 4 års ålder, eller 15 kg. Detta betyder alltså inte att man ska vända barnet framåt vid 15 kg, utan om barnet är 4 år och vägder under 15 kg, ska man inte vända barnet framåt.

Läser ofta trådar i forumet familjeliv, där folk vänder sina barn redan vid 2-3 års ålder och många har som argument att de inte får plats med benen. Visst om barnen är långa och har en stol som står nära ryggstödet på bilen, så tar ju fötterna i och de sitter säkerligen med böjda ben, men egentligen vad gör de?

Ett barns huvud klarar inte av en krock i framåtvänd stol förrän efter 4 års ålder, eftersom att nacken, skelettet och musklerna inte orkar hålla tillbaka huvudet, så som ett äldre barn eller vuxen gör. Ett barns huvud väger mycket mer i förhållande till sin kropp, jämnfört med en vuxen.

Måste bara påpeka att det är lag på att ha någon typ av bältesanordning upp tills barnet är 135 cm lång, det är däremot inte lag på att barnen ska sitta bakåtvänt tills 4 år, men en rekomendation som jag tycker man ska följa.

Här är en film som visar skillnaden mellan bakåtvänt och framåtvänt åkande i bilen.
http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA&NR=1


Här är lite som är läsvärt:
http://www.skyddsnatet.se/templates/Article____7942.aspx
http://www.familjeliv.se/Forum-3-101/m41745878.html
http://www.familjeliv.se/Forum-3-101/m41320692-1.html (bildtråd med bakåtvända bilstolar)

Jag tycker själv att det är helt åt skogen att ens fundera på att vända barnen framåt innan 4 års åldern. Har man en stol med kort ryggstöd så kommer förmodligen den vara urväxt på längden innan barnet fyllt 4 år, men det finns ju massa olika alternativ på stolar, även om det kostar en del.

De allra flesta stolar har en rygg som är 57 cm lång, tex britax hi-way. Sen finns det de stolarna med lite högre rygg som oftast inte passar så bra direkt efter babyskyddet. Britax multi-tech som har en rygg som är 62 cm och så är det britax two-way som är 60 cm hög i ryggen.
De flesta stolar är godkända upp till 25 kg, dock inte alla. Akta gracos gamla modeller var godkända upp till 25 kg i framsätet, men bara upp till 18 kg i baksätet. Sen finns det besafe som är godkänd upp till 18 kg.

Så det finns alltså en hel del stolar att välja mellan, och alla sitter ju inte bra i alla bilar, utan man får testa sig fram.

Kommentarer
Postat av: brallan

håller helt klart med dig!!! skulle aldrig få för mig att vända min bilstol innan Tova är 4år. hur tänker folk?!



vilka underbara bilder på alvin när han ligger på gräsmattan!! Tova lekte också ett bra tag på gräsmattan igår och jag brände mig och ser ut som en pölse idag hahah.



trevlig lördag!!



kramar

2009-05-02 @ 12:22:42
URL: http://mitt-liv-som-ung-mamma.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0